Lumikide kohtaa auringon
  • Blogi
  • Suomi-Espanja Seura
  • Ota yhteyttä
  • Blogi
  • Suomi-Espanja Seura
  • Ota yhteyttä

Lumikide kohtaa auringon
Suomi-Espanja Seuran blogi

El blog de la Sociedad Finlandia España


Heikki Rautajoki: Soft Landing Fuengirolaan - miksei ?

28/3/2019

0 Comments

 
Picture
Yhteisölisen työtilan Smart Work Plazan avajaiset Fuengirolassa helmikuussa 2019.  Kuvassa vasemmalta oikealle Smart Work Plazan  perustajat  Outi Hannuksela, Jarno Paananen ja Pauliina Manso, EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, suurlähettiläs Tiina jortikka Laitinen sekä Fuengirolan pormestari Ana Mula.
Suomalaiselle yrittäjälle liiketoiminnan aloittaminen uudessa maassa, uusilla markkinoilla on ollut yksi suurimmista haasteista kautta aikojen. Yhtiön perustaminen, toimiston vuokraaminen ja paikallisen henkilön palkkaaminen on useimmiten paljon kalliimpaa kuin suunniteltu eikä rohkeutta riitä panostuksiin, joissa juridiikkaan, businesskulttuuriin ja –käytäntöihin liittyvät epävarmuustekijät ovat vielä lisäesteenä.

Yhteisöllisten toimitilojen suosio kasvussa

Yhteisöllisen toimistotilan malli maailmalla on kasvanut muutamassa vuodessa suosituksi yrittäjien, start-up  -yrityksien ja muiden pk-yritysten keskuudessa. Tätä kehitystä ovat vauhdittaneet 2000-luvun alusta lähtien nopeasti kasvaneet yrityshautomot ja -kiihdyttämöt, joiden tehtävänä on toimitilojen, neuvonnan ja rahoituksen avulla auttaa yritystoiminnan käynnistämistä, kasvua ja kansainvälistymistä. 
 
Espanjassa yrityshautomot, teknologiapuistot ja muut yhteisölliset tilat ja toimintamallit ovat tulleet vain hieman jälkijunassa, mutta nyt tämä toimintamalli on tullut jäädäkseen. Espanjassa vahvoja teknologiakeskuksia ovat Barcelona ja Madrid sekä nyt myös Malaga, jossa toimii vuonna 1972 perustettu Malagan yliopisto (Universidad de Malaga) sekä Andalusian teknologiapuisto PTA (Parque Technologico de Andalucia). Yliopistossa opiskelee nykyään 35 000 opiskelijaa ja PTA:ssa toimii yli 600 yritystä. PTA:n osuus Malagan provinssin BKT:sta on peräti 8 % ja uusista työpaikoista yli 20 %. 

Suomalaiset yritykset suosivat Fuengirolaa

Monet Espanjaan siirtyneet suomalaiset yrittäjät ovat kuitenkin valinneet 80 000 asukkaan Fuengirolan ensimmäiseksi sijainnikseen, johtuen suuresta suomalaisyhteisöstä siellä sekä osittain kielitaidon puutteesta. Suomen kieltä osaavien kiinteistövälittäjien ja suomikauppojen ympäröimänä on helpompi asettua Espanjaan.
 
Fuengirolan maine Suomessa lienee alkuvuosina rakentunutkin 70-luvun Torren ja Los Pacosin mielikuvan päälle turistirysänä, jossa juntit ja eläkeläiset viettävät aikaansa suomibaarissa ja rantabulevardilla. Vielä tänäkin päivänä kuulen mielestäni fiksulta ystävältäni ja Espanjan kävijältä, että ”kierrän aina Fuengirolan kaukaa, kun käyn Espanjassa”.
 
Tämä harhakuva Fuengirolasta on viime vuosina nopeasti muuttunut ja muuttuu edelleen. Fuengirola on Malagan ohella provinssin yrittäjyysmyönteisin kaupunki, johon on viime vuosina asettunut useita mm. terveys- ja palvelualan yrityksiä Espanjan ulkopuolelta, esimerkkinä useat kansainväliset rekrytointi- ja call center- palvelut. Terveysalan palveluiden ja tapahtumien tarjonta on nopeasti kasvanut ja yhteisöllisten toimitilojen tarjonta lisääntynyt.
Picture
Suomalainen Fuengirolassa ja Marbellassa toimiva Sol Eyes -silmäklinikka esitteli toimintaansa Fuengirolan terveysmessuilla.

Yhteisöllinen työtila Smart Work Plaza avattiin Fuengirolassa

 Helmikuussa 2019 EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kävi yhdessä Fuengirolan pormentarin Ana Mulan ja Suomen Madridin suurlähettilään Tiina Jortikka-Laitisen kanssa avaamassa Smart Work Plazan Fuengirolan keskustassa.
 
Smart Work Plaza on yhteisöllinen työtila, jossa työskennellään omissa työpisteissä, mutta ollaan osa työyhteisöä. Malli on kasvanut Suomessa muutamassa vuodessa suosituksi ja tehokkaaksi työmalliksi. Kotitoimistoista ja etäpäivistä siirrytään osaksi työyhteisöä ja suuretkin yritykset ovat löytäneet Co Working -mallin toimivaksi ratkaisuksi esimerkiksi tiimityöskentelyn tehostamiseksi.
Co Working -konsepti on peräisin Suomen Innovation House Finlandin toimintamallista kuitenkin siten, että mukaan on otettu Espanjan yrityskulttuurin vivahteita ja työmalleja soveltaen.
 
Smart Work Plazan vetäjinä toimivat Pauliina Manso ja Outi Hannuksela, joilla molemmilla on parinkymmenen vuoden kokemus Espanjassa toimimisesta. Pauliina on työskennellyt sekä suomalaisissa että espanjalaisissa yrityksissä ja omaa vahvan tietotaidon paikallisesta viranomais- ja rahoitusmaailmasta. Outi puolestaan on yksinyrittäjä sisältöalalla, katsoo espanjalaista työmaailmaa yhteiskuntatieteilijän näkövinkkelistä ja tietää millaista yrittäjän arki on käytännön tasolla niin Suomessa kuin Espanjassa. 

Yksi osa toimintaa on työtilojen tarjoaminen, mutta toisena osana on paikallisen tietotaidon tuominen yhteisössä mukana oleville yrityksille. Yhteinen tila mahdollistaa toiminnan ilman oman liiketilan vuokraamista ja aloitukseen liittyvää byrokratiaa – olipa sitten kyseessä toiminimiyrittäjä tai ulkomaille laajentumista suunnitteleva isompi yritys.  Uusin Smart Work Plazan asiakas on FirstBeat, joka aloitti  työhyvinvointitestaukset Espanjassa maaliskuussa 2019. Smart Work Plaza antaa oikeat mallit ja tuen yrittämiselle sekä paikalliset verkostot niin yrittäjien kuin asiantuntijoiden välille. Se avaa myös espanjalaisille yrittäjille mahdollisuuden suoriin pohjoismaisiin kontakteihin.
 
Smart Work Plaza löytyy sloganilla ”You will never be alone” osoitteesta www.smartworkplaza.com

Picture
Kirjoittaja toimii  businessenkelinä FiBANissa (Finnish Business Angel Network) ja jatkaa yrityksensä Creax Oy kautta start-up yritysten sparrausta mentorina sekä puolueettomana arvioijana eri foorumeilla, kuten EU Horizon2020, European HealthTech Investment Forum ja SPARK Finland. 
Yhteystiedot: 

Heikki Rautajoki
+358 405001992
creaxinfo@gmail.com
heikki@creaxhealth.com
​

0 Comments



Leave a Reply.

    Katso verkkosivut

    Lumikide kohtaa auringon -blogi

    Blogi on saanut nimensä Matti Larreksen vuonna 1977 suunnittelemasta Suomi-Espanja seuran  tunnuksesta, jossa Suomea symboloi lumikide ja Espanjaa Altamiran luolamaalauksen aurinko.  

    Blogissa julkaistaan seuran jäsenten ja yhteistyökumppaneiden kirjoituksia  Suomen ja Espanjan välisiin yhteyksiin liittyvistä aiheista,  esimerkiksi elämisestä ja yritystoiminnasta Espanjassa, kulttuurista, kielestä ja matkailusta.  Haluatko ehdottaa aiheita blogikirjoituksille tai kirjoittaa itse? Laita viesti blogi@suomiespanjaseura.fi.


    El nombre del blog ”Lumikide kohtaa auringon” proviene del logotipo de la Sociedad, diseñado por Matti Larres en 1977. Finlandia está simbolizada por un copo de nieve y España por el sol de una pintura rupestre de Altamira.
    ​
    En el blog se publica artículos sobre varios temas de relaciones entre Finlandia y España y la cultura, idiomas, negocios y vida en general en España.

    ​


    ​

    Arkisto

    February 2021
    March 2019
    December 2018
    May 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    October 2017

    Kategoriat

    All
    Espanjan Matkailu
    SES
    Yrittäminen Espanjassa

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.